PERS en Test verslagen

                                                        Getest / Vision 600
YachtVision 

vlotte no nonsense boot
Wereldwijd worden elk jaar maar een paar nieuwe open zeilboten ontwikkeld. Vaak zijn dat supermoderne racemachines met kantelkielen of retrogestylde mini J-klassers. Maar af en toe verschijnt er een nieuwe zeilboot zoals de Vision 600. Deze biedt een mix van stijlen en is ontwikkeld…. gewoon omdat er nog niet zoiets was.

Tekst Epco Ongering
Foto’s Merlijn van Brink en Epco Ongering

  De Vision 600 is het geesteskind van Jan-Dirk van Nek. Deze ondernemende Utrechter stapte 35 jaar geleden in de watersport en begon na een carrière in de bruine vloot met zijn vrouw Elly een verhuurbedrijf in Lemmer. Aan vakantievierende Duitsers en zeil fanate Hollanders verhuurde hij open zeilboten zoals de Polyvalk, de Efsix en de Sailhorse. In 2003 stortte de verhuurmarkt voor de ze boten in. Van Nek deed navraag naar de reden van het wegblijven van zijn klanten en kwam tot de conclusie dat ze behoefte hadden aan een nieuwe, snellere kielboot. Andere verhuurders vulden dit gat met gepimpte oude modellen maar van Nek pakte het anders aan. Jongelui huren volgens hem liever een modernere boot en stellen hoge eisen als het gaat om de zeileigenschappen. Hij vond geen andere boot naar zijn wens en sloeg aan het tekenen. Op papier verscheen een boot die de beste elementen van zijn oude verhuurboten in zich verenigde. Natuurlijk zou het nieuwe model ijzersterk moeten zijn, want het moest bestand zijn tegen de ontberingen van het ‘minder deskundige’ gebruik door huurders. In 2007 werd een plug gemaakt, waarvan na de nodige wijzigingen een mal kon worden getrokken. Uit deze mal zijn inmiddels een tiental boten gekomen, want de bescheiden van Nek heeft nog weinig bekendheid aan zijn geesteskind gegeven.

Concurrentievergelijking
De Vision lijkt nog het meest op de Efsix. De boot heeft wel als toevoeging “600”, maar is een kwart meter langer dan de Efsix (600 x 200 cm) en de Sailhorse (598 x 200). Ten opzichte van de Polyvalk (665 x 200) is de Vision veertig centimeter korter. Opvallend genoeg zijn deze concurrenten allemaal exact twee meter breed en daarmee smaller dan de 213 cm brede Vision. Het gewicht is een andere vergelijkingsmaat. De Vision is met 450 kilo totaalgewicht de lichtste, gevolgd door de 490 kilo wegende Sailhorse, de 500 kilo zware Efsix en de Polyvalk sluit de rij met bijna 150 kilo meer aan gewicht. Dat extra gewicht zit niet in de ballast, want daarin verschillen de boten nauwelijks. Alleen de met het grootste zeiloppervlak gezegende Sailhorse heeft relatief gezien 5 tot 13 % meer gewicht in de kiel dan de andere drie. Het zeiloppervlak afgezet tegen het gewicht van de boot geeft een voorspelling van het snelheidspotentieel. Lichte boten met een groot zeiloppervlak zullen immers sneller zijn dan boten met meer gewicht en / of een kleiner zeiloppervlak. Deze waarden lopen flink uiteen. De enige gaffelgetuigde boot, de Polyvalk heeft relatief gezien (met 0,50) het kleinste snelheidspotentieel, gevolgd door de Efsix en de Vision met 0,55 en de relatief overtuigde Sailhorse (0,63). Samengevat is de Vision dus een relatief brede en lichte boot met een vrij groot ballastaandeel en een goede snelheidsverwachting.

Bootmerk

 

 

Vision

Sailhorse

Efsix

Polyvalk

 

 

 

 

 

 

 

lengte o.a

in cm

 

625

598

600

665

lengte romp *

in cm

 

591

563

565

630

Lwl *

in cm

 

560

533

535

600

Breedte

in cm

 

213

200

200

200

Diepgang

in cm

 

100

90

100

85

Kruiphoogte

in cm

 

880

830

890

800

Waterverplaatsing

in kg

 

450

490

500

595

Ballast

in kg

 

150

185

150

150

Zeiloppervlak

in m2

 

18

24,7

18,8

17,5

lengte/breedte

Ratio

 

2,93

2,99

3,00

3,33

zeiloppervlak/wvp

Ratio

 

0,55

0,63

0,55

0,50

rompsnelheid

in knopen

 

5,95

5,78

5,62

3,44

ballastaandeel

in %

 

0,33

0,38

0,30

0,25

 

 

 

 

 

 

 

* = geschat

 

 

 

 

 

 

  Huurder-proof
Bij het ontwerpen heeft van Nek een aantal zaken hoge prioriteit gegeven. Zo moesten kiel en roer ophaalbaar zijn om de boot gemakkelijk op de trailer te kunnen transporteren en varen op ondiepe wateren mogelijk te maken..Hij bedacht een slim hefsysteem met een kogelgelagerde geleiderail en een simpele hydraulische pomp onder het verhoogde dek. Voor het heffen van de kiel is een lier naast de mastvoet eveneens een optie. De kielkast is waterdicht maar kan als de boot is volgelopen prima water lozen. Daarnaast zijn er in de hoek tussen het vlak en de zijkant van de romp twee zelflozers aangebracht. Het ophaalsysteem van het roer is nog simpeler. Je trekt de dubbelwandige aluminium roerplaat gewoon omhoog uit de schede, die verbonden is met de twee vingerlingen (scharnierpunten aan de spiegel) en de helmstok. Een andere eis was dat de boot ‘huurder-proof’ moest zijn. Dat stelt hoge eisen aan de constructie en aan de eenvoud van de bediening.

Klappen
De Vision’s worden bij Adel Polyester in Genemuiden hoofdzakelijk met de spraymethode gelamineerd. De gelcoat is in alle RAL-kleuren verkrijgbaar en de geteste boot had een aparte moderne beige kleur.. Onder de waterlijn is de Vision volglas, daarboven is een sandwich met schuimkern toegepast. In de boden zijn vier luchtkasten Voor de kielkast, de spanten en de luchtkasten, die een vast deel uitmaken van de constructie is een vaste binnenmal beschikbaar. Romp en dek zijn op elkaar gelijmd en vervolgens aan de binnenzijde afgelamineerd. Er is geen stootlijst, maar de flensranden zijn zo stevig gemaakt dat deze de meeste klappen probleemloos opvangen. En mocht er toch iets beschadigen, dan is dit eenvoudig te repareren. Alle componenten zijn verder los op het casco zodat ze gemakkelijk te vervangen zijn. Het polyesterwerk is netjes uitgevoerd, want de Vision ziet er buitengewoon strak uit. Opvallend is verder de brede en vlakke neus. Deze kan goed de klappen opvangen en is tevens bedoeld als basis voor de gennakerpole.

  Tuigage
De Vision 600 is torengetuigd en wordt standaard uitgevoerd met moderne en lichte kunststof verstaging. De zeilen worden gevoerd aan een sterk verjongde (naar boven toe smaller wordende) mast van het Franse merk AG+. Omdat er een standaard kraanlijn op zit hoeft de giek niet op de bodem te rusten en dat voorkomt beschadiging. Het 12 m2 grootzeil heeft vijf latten, waarvan de bovenste twee helemaal naar voren doorlopen. De 6 m2 grote fok kan los of op een optionele roltrommel worden gevoerd. Een 27 m2 grote gennaker is eveneens een optie. Alle vallen en trimlijnen lopen naar de mast. De fokkeschoot loopt via een standaard geleiderail naast de dekverhoging naar een tweetal blokken om uiteindelijk uit te komen bij een onderdekse schootklem. Voor het grootzeil is een traveller een optie. Op de geteste boot loopt de schoot acht maal vertraagd naar een klem op een verhoging van de kuipbodem. Het standaard beslag is geleverd door Sprenger, maar ook Harken en Ronstan blokken zijn verkrijgbaar. Uit een ander detail blijkt de verhuurervaring van de ontwerper. Voor het vastmaken van de landvasten zijn geen kikkers geplaatst. Daar haken namelijk vaak schoten en soms zelfs lichaamsdelen achter. Op de Vision zitten nette stevige beugels waar je de landvasten aan kunt knopen of met een musketonhaak aan kunt bevestigen.

  Opschieten
Op een warme winderige dag testten we de Vision vanuit de thuisbasis in Lemmer. Voor het heffen van de kiel moet je een tiental minuten uittrekken, want de hydraulische pomp brengt de 150 kilo zware ballast weliswaar moeiteloos, maar ook slechts millimeter voor millimeter omhoog. Het optrekken van het roer was lastiger dan gedacht. Je moet de wigvormige plaat namelijk loodrecht omhoog trekken, anders loopt deze vast. Het optuigen van de boot is verder simpel en zo hoort het ook op een open kielboot. Het grootzeil wordt met een losse broek gevoerd en schuift aan de voorzijde in de mastsleuf. Er is geen achterstag, maar je kunt met de onderlijkstrekker, de Cunninghamhole en de neerhouder voldoende trimmen om het juiste profiel in de zeilen te krijgen. Met een dikke windkracht vier stormden we de Brekken op. Een kajuitjachtje wordt moeiteloos gepasseerd, want deze Vision houdt van opschieten. Al snel meten we de theoretische rompsnelheid van 5,9 knopen. Op een koers van 60 graden ten opzichte van de ware wind noteren we de topsnelheid van de dag: 6,5 knopen, omgerekend dik 12 kilometer per uur. Na het overstag gaan, pakt de boot opvallend snel weer snelheid op. Het wenden is dankzij het grote roer gemakkelijk, al is er door de lange helmstok bij het overstag gaan vrij weinig ruimte om van kant te wisselen tussen roer en schoot.

  Crashtest
De Vision 600 vaart bijzonder stabiel. Als we de schoten aantrekken komt de boot mooi op één oor te liggen, maar nooit krijg je het gevoel dat je de controle zou kunnen verliezen. Voor de maximale hoogte aan de wind noteerden we 37,5 graden, maar concludeerden ook dat de fokkeval tijdens de meting wat meer spanning had kunnen gebruiken. Op de voordewindse koers bleek eveneens een klein manco. De neerhouder was niet goed vastgezet en daardoor schoot de giek gemakkelijk omhoog. Maar als wat scherper wordt gezeild, komt de Vision in zijn element. De boot snijdt soepel door de golven, laat zich gemakkelijk corrigeren en toont zich bijzonder stijf. Bij het afmeren werd net voor het neerlaten van het zeil nog een vlaagje meegepakt. Het gevolg was een schaamtevolle klap met de neus tegen de kant. Gelukkig bleek dat de Vision deze onbedoelde crashtest schadevrij had doorstaan.

  Conclusie
De Vision 600 is een moderne open kielboot waarmee je met twee tot zes man gezellig en toch vlot kunt zeilen. Het is een degelijke en stabiele Plassenzeilboot, die tegen een stootje kan en eenvoudig te varen is. Door de uniforme uitvoering en bouwwijze is de Vision ook interessant voor wedstrijden. AL met al is de Vision 600 niet alleen geschikt voor zeilscholen en verhuurders, maar ook voor liefhebbers van onbekommerd zeilen in een vlotte no nonsense boot.

  Pluspunten
·        Degelijk en ‘huurder-proof’
·        Gemakkelijk te traileren
·        Stabiel
·        Vlot zeilend

  Minpunten
·        Ophaalsysteem roer klemt snel
·        Weinig ruimte tussen helmstok en grootschoot

  Streamers
·        bestand tegen de ontberingen van het ‘minder deskundige’ gebruik door huurders
·        mocht er toch iets beschadigen, dan is dit eenvoudig te repareren
·        een relatief brede en lichte boot met een vrij groot ballastaandeel
·        deze Vision houdt van opschieten
·        als wat scherper wordt gezeild, komt de boot in zijn element

 

Test VISION 600 Frans

Dans le monde chaque année de développer quelques nouveaux bateaux à voile ouverte. Souvent ce sont des machines de course très moderne avec la quille swing, ou mini-classes dans le style de J-Retro. Mais apparaît occasionnellement un voilier sans prétention, comme la Vision nouvelle 600. Cela offre un mélange de différents styles et a été développé … tout simplement parce qu'il avait quelque chose donc pas encore.

Texte: Epco Ongering Fotos: Merle Brink, Epco Ongering. Traduction allemand: Ursula Munter

La Vision 600 est le fruit de Jan-Dirk van Nek. Cet entrepreneur a commencé à Utrecht 35 Années avec l'eau et a commencé une carrière dans la liqueur brune avec sa femme Elly une entreprise de location à Lemmer. Pour les touristes allemands et hollandais passionnés de voile, il loue des voiliers ouverts tels que l'Polyvalk, l'Efsix et Sailhorse. Dans 2003 cassé le marché de la location de ces bateaux. Van Nek enquis sur les raisons de l'échec de ses clients et est venu à la conclusion, que la nécessité d'une nouvelle, plus rapide quillard avait. D'autres propriétaires de comblercette lacune avec des modèles anciens, mais écoute Van Nek a pris une approche différente. Les jeunes préfèrent un bateau plus moderne et des exigences élevées sur les caractéristiques de navigation. Il n'a trouvé aucun autre bateau à ses idées et a commencé à dessiner. Sur le papier, c'était un bateau, les meilleurs éléments de ses bateaux ancienne charte au Royaume-Uni. Bien entendu, le nouveau modèle à forte, parce qu'elle doit répondre aux exigences des locataires les moins expérimentés se. Dans 2007 Un modèle a été construit, pourraient être préparés par la modification suivante un formulaire. De cette forme maintenant, une douzaine de bateaux vendus, mais Van Nek a son idée donne peu de publicité.

La Vision est similaire mais la plupart des Efsix. Le bateau ne as les paroles de "600", mais mètres quatrième plus long que le Efsix (600 x 200 cm) et Sailhorse (598 x 200 cm). Par rapport à Polyvalk (665 x 200 cm, est 40cm Vision de seize pouces de moins. Fait remarquable, ces concurrents sont tous exactement de deux mètres de large, qui est plus étroite que la 213 vision pouces de largeur. Le poids est une autre mesure de comparaison. La vision est de 450 Kilos de poids total, le plus léger, suivi par le 490 Kilo plus Sailhorse; la 500 Pound Efsix et Polyvalk terminer la sérieavec presque 150 livres pesant plus. Le poids supplémentaire ne siège pas dans le ballast, fait, les bateaux ne diffèrent guère. Seule la zone plus grande voile équipé du Sailhorse a vu relativement 5 jusqu'à ce que 13% plus de poids dans la quille que les trois autres. Un bateau large et relativement léger avec une proportion assez importante de diététique

La surface de voilure / poids du bateau est un état du potentiel de vitesse. bateaux de lumière avec une zone de grand voile sera en effet plus vite que les bateaux avec plus de poids et / ou une zone plus petite voile. Ces valeurs sont significativement différentes. Le seul bateau avec un aurique, l'Polyvalk, a vu relativement (avec 0,50) le plus faible potentiel de vitesse, suivi par le Efsix et la Vision 0,55 et relativement à profusion de voiles de Sailhorse (0,63). En conclusion, la Vision d'un bateau relativement vaste et lumineuse avec un ballast assez large et une attente bonne vitesse.

Lors de la conception de Van Nek à un certain nombre de choses ont accordé une priorité élevée. Donc a la quille et le gouvernail sont relevables, le transport du bateau sur la remorque juste pour être en mesure de naviguer et de permettre une eau peu profonde. Il a conçu un système d'ascenseur intelligent avec un passage sous la dunette. Pour soulever la quille est attaché à un treuil près du pied de mât. La boîte de quille est résistant à l'eau, mais peut, si le bateau est submergé, l'eau dérivée. En outre, deux auto-videurs équipée. Le système de relevage du safran est encore plus facile. Vous tirez la lame à double paroi en aluminium de gouvernail de la gaine, avec les deux doigtiers (Points d'articulation sur le miroir) et la barre est connecté. Une autre exigence était, que le bateau doit être adapté à l'affrètement. Cela exige des hauts lieux sur le design et la facilité d'utilisation.

La Vision est pour la noblesse dans Genemuiden polyester laminées principalement avec la méthode de pulvérisation. Le gelcoat est disponible dans toutes les couleurs RAL; le bateau avait testé c`est une couleur moderne beige. En dessous de la ligne de flottaison du verre plein la vision est utilisée ci-dessus est un sandwich avec âme en mousse. À l'étage il y a quatre réservoirs d'air. Pour La boîte de quille, les cadres et les cases de l'air, Les constructions sont une partie intégrante de, est une forme intérieure solide disponibles. Coque et pont sont collées ensemble et puis laminé àl'intérieur. Il n'y a pas de plinthes, Cependant, les bords des brides sont si forts, qu'ils absorbent la plupart des problèmes de choc. Et si quelque chose est endommagé, alors il est facile à réparer. Par ailleurs, tous les composants sont faiblement monté sur le fuselage, ils sont donc faciles à remplacer. Le travailler de Polyester est exécutée correctement, La Vision semble très mince. Frappant est le nez large et plat. Cela pour rait bien absorber les chocs et est conçu comme une base pour Gennakerpole .

La Vision 600 est 7/8 truquées et est livré en standard avec un gréement moderne et lumineux de polyester courir. Les voiles sont faites d'un pôle conique. Comme le mât a une Dirk, L'arbre ne doit pas reposer sur le plancher, prévient les dommages. La grand-voile de la 12 m a cinq lattes, dont les deux premiers passent par l'avant. L' 6 m² Foc est servir de Foc cunningham. Une 27 pieds carrés mètre de spi est également une option. Toutes les drisses et de contrôle d'exécution sur le mât. L'écoute de foc traverse un trou à côté de la terrasse du rail du point augmenter à deux blocs, pour finale ment venir à un taquet sur le pont.
La grand-voile est un tacle avec la voiture voyageur (Option) et le terminal de base connectée

Le montage standard est livraison par Sprenger, Poulies Harken et Ronstan sont également disponibles. Un autre détail est l'expérience de location du concepteur. Pour fixer les taquets d'amarrage ne sont pas attachés. Puisque c'est souvent pris dans les gousses et les parties du corps, même derrière. Dans la Vision ordinaire, il y a de fer solide, qui peut être connecté à l'amarrage ou attachés avec un mousqueton.

Sous voile
Par une chaude journée venteuse, nous avons testé la Vision de sa base à Lemmer. Pour la prise de la quille, vous avez besoin de quelques minutes, parce que la pompe hydraulique de la 150 Ballast Pound tout effort, mais il soulève que pouce par pouce. La prise du gouvernail était plus difficile que prévu. Vous devez tirer la lame en forme de coin qui est vers le haut, sinon il est coincé. Le gréement du bateau est plus facile et il sera également ouvert sur un quillard. Le rail de mât-voile glisse facilement dans le haut.
Il n'y a pas de pataras, mais vous pouvez le faire avec le point d'écoute, la flèche et le hale-bas le trou Cunningham garniture assez pour obtenir le bon profil dans les voiles. Avec bonne force de vent 4, Nous nous sommes précipités à l'Brekken. Bientôt, nous mesurons la vitesse théorique de la coque 5,9 nœud. Dans un cours 60 degrés du vent réel, on note la vitesse de la journée: .. 6,5 Nœud peu plus de 12 km par heure après la manœuvre de tourner le bateau prend remarquablement vite pour monter le tournage est facile grâce au gouvernail grande, bien que à cause de la barre de temps pendant la manœuvre de braquage est relativement peu d'espace pour déplacer la page entre le gouvernail et la feuille. 60 Degrés de la vitesse du vent réel de la journée nous enregistrons les: 6,5 nœud équivalent d'environ 12 km par heure. Après avoir manœuvre le bateau va monter sur le dos remarquablement vite. Le tournant est facile grâce à la gouverne de grandes, bien à cause de la barre de temps pendant la manœuvre de virage relativement peu d'espace, Pour passer à côté entre le gouvernail et la feuille.

Crash Tests

La Vision 600 voiles très stable. Si nous mettons les gousses, Le bateau est agréable de se coucher sur une oreille, Mais l'un n'est jamais le sentiment, que vous pourriez perdre le contrôle. Pour l'angle maximum au vent, nous avons enregistré 37,5 degré, également arrivés à la conclusion, que la drisse tandis que la mesure aurait un peu d'excitation peut utiliser plus de. Downwind a également montré une petite déficience. Le botteur n'a pas été bien fixée et donc marqué l'arbre un peu élevée. Mais si quelque chose est plus nette navigué, La vision est dans son élément. Les coupes en bateau à travers les vagues en douceur, est facile à corriger, et il est particulièrement raides. Lors de la création a été juste avant la chute de la voile Obtenez même pris une bouffée. Le résultat fut un coup humiliant pour le nez sur le web. Heureusement, la Vision de ces tests accident involontaire sans dommage.

Conclusion

La Vision 600 est un quillard moderne et ouverte, sur lequel vous êtes confortable avec deux à six hommes et pourtant facile à naviguer. C'est un voilier solide et stable, Le robuste et facile à voile est. Grâce à la mise en œuvre cohérente et d'exécution est la Vision pour les courses intéressantes. Dans l'ensemble, la Vision 600 convient non seulement pour les écoles de voile et la location, mais aussi pour les amateurs de voile sans soucis dans un fast no-nonsense bateau.

 

 

                                          Pressemitteilung

Datum: Lemmer 01-08-2009

Die guten Test- und Gebrauchsergeebnisse ermöglichen es, dass VISIONSAILING ab
sofort die
VISION  600  standardmässig mit 3,9 mm Kunststoff-Verstagung ausrüsten kann.

  Dieses Technora® braided core ist durchseine gewebte Struktur und super Qualität ideal
für die Verstagung.
Visionsailing hat das Material in zusammenarbeit mit dem Hersteller in zweijährigen
Praxistests auf der
VISION  600  verwendet Auf Grund der sehr guten Gebrauchs- und
Verarbeitungsergebnisse kann die RVS-Verstagung durch Technora® braided core erzetst werden.

Dieses Material hat keine nennenswerte Dehnung, wird geschützt durch einen patentierten
Polyurethanfilm und eine UV-beständige Polyester hülle. Die Verstagung ist 6-mal leichter
als die Stahlvariante, kann nicht knicken und sich nicht verdrehen.

Das 3,9 mm Technora® braided core hat eine Bruchlast von mindestens 1250 kg CE
und wiegt nur 12 Gramm pro Meter. Für die neu gebauten Boote hat das keine Auswirkung auf den Verkaufpreis.

In der offenen 6 Meter Bootsklasse ein interessantes und sportliches Segelboot.
Segelt auch bei böigem und rauem Wetter sicher und schnell.
Hervorzuheben sind die Ausbaumöglichkeiten: ob als Wander-, Freizeit- oder Regattaausführung - alle Optionen sind offen und realisierbar.
Hervorragend die Lösung mit dem Kiel, der aufholbar ist, so dass ein einfaches und schnelles Zuwasserlassen möglich ist.
 
P. Münter (WM Sonar)